Kinderen In Echtscheiding Situaties (KIES)

KIES is er voor kinderen.
Kinderen kiezen niet voor de scheiding van hun ouders. Het overkomt ze. Hoe ze omgaan met de veranderde situatie kan zeer verschillend zijn.


Een scheiding brengt verwarring, vragen, emoties, onzekerheid en soms zorg om de ouders. Kinderen krijgen vaak te maken met loyaliteitsproblemen. Als het kind bij de ene ouder is, vindt hij/zij het soms zielig voor de andere ouder. Wanneer er sprake is van een nieuwe partner, mag het kind deze nieuwe man/vrouw dan wel aardig vinden of betekent dit dat het kind zich daarmee tegen vader/moeder keert?

Kinderen die het KIES programma volgen, worden begeleid op een onafhankelijke plek waar ze geen rekening hoeven te houden met de gevoelens van papa of mama. Kinderen kunnen aan hun gevoelens toekomen en hoeven hierbij even niet loyaal te zijn aan ouders. Ze leren om hun eigen gevoel en behoeftes te ervaren en daarmee om te gaan.

De kinderen die meedoen aan de KIES-training komen 8 weken lang, 1x per week  een uur bij elkaar in een ruimte. Door middel van spel, verhaal, tekenen en drama zijn we met (verwerken van) de scheiding bezig. Het is ook mogelijk om het KIES-programma individueel te volgen.

Vooral jonge kinderen kúnnen in eerder vertoond gedrag gaan vervallen, zoals bijv. bedplassen. U hoeft hier niet van te schrikken en u mag er vanuit gaan dat dit weer overgaat. Verwerken gaat vaak gepaard met (heftige) emoties. Voor ouders van kinderen die weinig vertellen is het vaak moeilijk te peilen of hun kind er iets aan heeft. Onderzoeken hebben aangetoond dat delen met lotgenoten, uitspreken van gevoelens en tips krijgen van lotgenoten en onafhankelijke deskundigen heel waardevol zijn en voor alle kinderen effect heeft. Ook al merk je daar in eerste instantie niks van.

Onderzoek, door de universiteit Utrecht, heeft aangetoond dat KIES helpt bij het beter verwerken van de scheiding en het contact met de ouders verbetert. Hierdoor kunnen blokkades in een vroeg stadium worden opgeheven.
Problemen zullen zich minder opstapelen, kinderen kunnen zich weer beter concentreren, ze slapen beter en ze zitten lekkerder in hun vel.

Misschien bent u van mening dat het eigenlijk heel goed gaat met uw kind en dat jullie er samen goed over kunnen praten?
Toch is KIES ook dán sterk aan te bevelen. Het is namelijk belangrijk voor kinderen dat zij op een onafhankelijke plek uiting kunnen geven aan hun gevoelens, gedachten en behoeften en leren hiermee om te gaan. Een plek waar ze even niet belemmerd worden door de loyaliteit (de onbreekbare band tussen ouders en kind) die ieder kind voelt naar beide ouders toe. Ieder kind is van nature geneigd om zijn/haar ouders te beschermen en het laatste wat ze willen is hun ouders belasten met hun eigen verdriet en gedachten. Daarom is deelname aan KIES zeer zinvol. Voor nú maar zeker ook voor het verdere leven van uw kind én voor het contact tussen u en uw kind.